Uusi vuosi ja kausi käyntiin

11.1.2017
Kahvakuula

Jees. ElIkkä tänään 11.1. pääsin aloittamaan oman kevät kauteni NYT-liikunnan. Tosiaan silloin kun aikanani aloitin hankkeen piireissä pyörimisen niin koko hommasta sattui muodostumaan aika tiivis viikkorutiini, jollaisena se myös jatkui viime syksystä vuoden loppuun asti. 🙂 Katsotaan nyt, että millaiset mahikset on tästä eteenpäin.

Anyway, tänään tuli käytyä kahvakuula-tunnilla Maunulassa. Olin odottanut tätä kyseistä tuntia kohtuullisella innolla, sillä kahvakuulan tyyppinen treeni parhaimmillaan tosissaan antaa minulle kiksejä, ihan sikana. 😉 Revittely ja se, että saa lihaksiinsa tuntumaan, niin jukrat soikoon!

Ikäväkseni on kuitenkin tunnustettava, että treeni ei mennytkään ihan toivomallani tavalla… Vetäjä itse oli toki jälleen innokkuudessaan ja ryhdikkyydessään oiva esimerkki, mutta minulla tökki. Kaikki tuntui jähmeältä, en ollut löytää tasapainoani, heilahtelin ja horjahtelin…  Ajattelin, että eikö tästä todellakaan meinaa tulla yhtään mitään… Liikunnan energisöivän vaikutuksen lisäksi minua on usein jaksettu muistuttaa siitä kuinka se opettaa erittäin hyödyllisellä tavalla omaa kehonhallintaa. Ja tämähän tuntuu minulla olleen vähintäänkin aina hukassa! Ja se todellakin on iskeytynyt vasten kasvoja näillä tunneilla. Aina katson silmä kovana ohjaajaa ja mietin, että jo nyt on kerta kaikkiaan ihme, kun toinen vetää kuin syntymästä asti aina tehnyt ja itse olen vain solmussa kroppani kanssa enkä erota kättä jalasta… Rehellisesti sanottuna tämä osaa olla erittäin lannistava tekijä tunneille osallistuessa. Aluksi ajattelit, ah! Vihdoin pääset taas ihmisten pariin ja yhteiselle tunnille hiukan huhkimaan! Ja sitten loppujen lopuksi tuntuukin, että koko homma menee puolivaloilla ja tyystin muroiksi tasapaino-ongelmien ja oman täysin hukassa olevan kehonhallinnan takia. Myönnän, olin tosi allapäin omasta sähläilystäni tänään.

Tällöin minulle kuitenkin heräsi oivallus. Ajattelin samaista asiaa mitä tänään jo oikeastaan aiemmin, eli miksi välitän käydä NYT-liikunnan tunneilla? Paitsi, että koen yhteisöllisyyttä saadessani osallistua sekatasoisille tunneille toisten joukkoon, saan mielihyvää revittelystä ja lempilajeistani, niin enkö voisi ottaa NYT-liikuntatunnit myös opettavaisina tuokioina itsetuntemukseeni? Tiedän, että tunneille osallistuu kaiken tasoisia liikkujia, eli myös meitä, jotka käytännössä eivät ole tottuneet liikunnan kautta käyttämään kehoaan monipuolisesti ja luovasti. Tällöin ei ole ihmekään jos oman kropan käsittely ja liikkeiden toistaminen mallin mukaan tuntuu erittäinkin haastavalta tunnilla, jossa liikehdintä on suht monipuolista. Puhumattakaan siitä, että pitäisi pysyä vielä ohjaajan mahdollisesti itselle kireässä tahdissa mukana.

Siksi oikeastaan tahdonkin tämänpäiväisen allapäisiin oloihin vieneen, jähmeän tunnin olla esimerkkinä myös teille muille siitä, että osallistuessanne NYT-liikuntaan niin suosittelen jättämään turhat suoritustavoitteet tai ainakin itsensä vertailu siihen mihin muut saattavat ympärillänne kyetä, tyystin syrjään. 🙂 Itse oivalsin tänään millaisen suhtautumisen liikkumiseen haluaisin pyrkiä muodostamaan. Se on ollut minulle jo jonkin aikaa oikeastaan äärimmäisen suorituspohjaista ja olen vaatinut itseltäni täysin yli rajojeni. Tämä helposti syö tyystin motivaation liikkumiseen, ellet sitten jatka sitä silti pakosta, joka taas lopuksi huonontaa elämänlaatuasi kaikin mahdollisin tavoin.

Eli yritetään keskittyä tavoitteiden sijaan hyötyihin! Kahvakuulassa voi olla ihana käydä sen seurallisuuden takia, se saa hien virtaamaan ja lihakset pääsevät töihin! Samalla tulet entistä tutummaksi itsesi kanssa, kun tiedät miten kehosi liikkuu ja toimii, löydät lukuisat lihaksesi! Kukapa ei tykkäisi tuntea itsensä kykeneväisemmäksi käyttämään kehoaan entistä vetreämmin?  Tällöin voit alkaa arjessasikin huomata kuinka itsevarmuutesi on voinut kasvaa ihan sen takia, että hallitset ja tunnet kehosi liikkeet ja kykenet toimimaan notkeammin.

Taas tänä iltana saatoin huomata, että tunnin jälkeen oloni tuntui virkeämmältä. Sillä aktiivisuus pitää aktiivisena! Ja mitä aktiivisempi olet niin sitä enemmän jaksat kiinnostua uusista ja miksei vanhoistakin jutuista, eikä elämä valu hukkaan kotona iltaisin väsymystä harmitellen! 🙂

P.S. Teiltä lukijoilta hitusen empatiaa kerjätäkseni tahdon tunnustaa etten sinänsä koskaan aiemmin ole blogia kirjoittanut, joten aika uudella tottumuksella mennään. 😀 Mutta yritän saada näistä jutuista mahdollisimman paljon teidän mielenkiintoanne hiveleviä, so see ya!!

-Iksa

3 Replies to “Uusi vuosi ja kausi käyntiin”

  1. Kahvakuula on kyllä hyvä laji. Tykkään kovasti ja itse tulen kans jatkossa sinne 🙂

  2. NYT-liikunnan kahvakuulan vetäjä on ihana! En kuvitellut ikinä elämässäni meneväni saatika nauttivani ryhmäliikuntatunneista, toisin kävi, osittain mahtavan ohjaajan takia. 🙂

    Ja jos yhtään lohduttaa, niin minä sekoan jopa vuoden harjoittelun jälkeen edelleen jo tunnin alussa – lämmittelyn askelsarjoissa!

  3. Kahvakuula sen taitaessa on tosi mahti! Nimenomaan myös ryhmäliikuntatuntina. Itse voin kompata tuota, että vähiten ryhmäliikunta on itseenikin vedonnut (tanssia ei kyll tähän lasketa ;)), mutta kahvakuula kyllä asia erikseen…

    Ja joo, kyllä siellä on tainnut käydä pari muukin joka ei aina ihan messissä välttämättä pysy 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *